...Több mint 25 éve irányadó a fitneszben

LÁTOGASSON EL
SZAKÜZLETEINKBE!

OTTHONI FITNESZGÉP SZAKÜZLET

1085 BUDAPEST, JÓZSEF KÖRÚT 83.
TEL: +36 1 267 4921, +36 1 318 7159

KETTLER FITNESZGÉP BEMUTATÓTEREM

1173 BUDAPEST, CSOMAFALVA UTCA 2. A/33-34.
TEL: +36 1 426 1126

PROFESSZIONÁLIS FITNESZGÉP BEMUTATÓTEREM

1173 BUDAPEST, CSOMAFALVA UTCA 2. A/35.
TEL: +36 1 200 4451

Kérdése van?

Tel: +36 1 200 4451, +36 1 267 4921

Telefonon kollégáink H-P: 10:00-18:00 óra között fogadják hívását.

Kérdése van?

Tel: +36 1 200 4451, +36 1 267 4921

Telefonon kollégáink H-P: 10:00-18:00 óra között fogadják hívását.

Hasizom

A hasizom számos izomból épül fel, melyek úgy helyezkednek el, hogy lehetővé tegyék a törzs elfordulását a csípőhöz képest, valamint segítik a törzs csípőből való előre hajlását, az oldalra dőlést illetve e három mozgástípus kombinációját. Az izomcsoport legszembeötlőbb és leglényegesebb izma az egyenes hasizom, amely egy nagy, lapos izomfal, szinte a has teljes elülső részét befedi és a bordák alsó része illetve a medence között helyezkedik el. Ez az izom akkor dolgozik, ha csípőből behajlítjuk testünket vagy, felemeljük lábunkat. Egyes sportolók szerint a felülések inkább a hasizom felső részét, míg a lábemelések az alsó részét dolgozzák meg jobban, azonban a valóság az, hogy minden felülés és lábemelés a teljes hasizom összehúzódását okozza. Csípőnk két oldalán egy összetett izomcsoport helyezkedik el, ez pedig az oldalsó hasizom. Ez az izom húzódik össze a törzs elfordításakor, illetve oldalra döntésekor. A hasizom edzésekor a magas ismétlésszám szerepet játszik az izmok megtartásában, de ez nem feltétlenül szükségszerű a has izomzatának fejlődésében.

Akár gyakorlatonként 5-12 ismétléssel is egyre feszesebb lehet a hasfal pár hét alatt. A hasizmok azonban nem kizárólag csak akkor dolgoznak, amikor felüléseket végzünk, hanem rotáláskor, azaz a törzs elfordításakor is, ezért mindenképp érdemes megdolgoztatni a ferde hasizmokat is, törzsfordító gyakorlatokkal. A „kockás” hasért meg kell erősíteni a hasizmokat, és le kell dolgozni a rárakódott zsírt, éppen ezért mindenképp be kell iktatni kardió és a zsírégető edzéseket is, mert csak így lehet egészséges úton megszabadulni a nem kívánt zsírpárnáktól. Nagyon fontos, hogy a has izmai fekvenyomás és guggolás közben is intenzíven dolgoznak. Ezért is kell rendszeresen beiktatni az edzésekbe ezeket a gyakorlatokat, hogy erősítsük a törzs izmait, és jobb eredményt érjünk el a hasizom formálásában. A törzsizmok erősítése azért is fontos, hogy könnyebben elkerülhetők legyenek az esetleges sportsérülések.

Ideális fitnesz gépek a hasizomzat fejlesztésére:

Legnépszerűbb termékek

Díjmentes tanácsadás

Kérdése merült fel? Keresse szakértő kollégáinkat bizalommal

A hasizmok erősítéséhez rendkívül fontos a változatosság; válassz olyan gyakorlatokat, amelyek különböző hasizom-régiókat céloznak meg, és fokozatosan növeld a gyakorlatok komplexitását a folyamatos fejlődés érdekében. A helyes technika elsajátítása kulcsfontosságú, amely magában foglalja a kontrollált mozdulatokat és a helyes légzést, valamint ügyelj arra, hogy az étrended kiegyensúlyozott legyen, elegendő fehérjével, a hasi zsírréteg csökkentése érdekében. Ne felejtsd el, hogy a konzisztencia és a megfelelő pihenés is nélkülözhetetlenek a hatékony hasizom-fejlesztéshez, ezért állíts össze egy rendszeres rutint, és biztosíts elegendő időt a regenerációnak edzések között.

Kürthy Ádám,
kiemelt személyi edzőnk ajánlása

Díjmentes tanácsadás

Kérdése merült fel? Keresse szakértő kollégáinkat bizalommal