...TÖBB MINT 25 ÉVE IRÁNYADÓ A FITNESZBEN

Kosár
Összehasonlítás
LÁTOGASSON EL
SZAKÜZLETEINKBE!

OTTHONI FITNESZGÉP SZAKÜZLET

1085 BUDAPEST, JÓZSEF KÖRÚT 83.
TEL: +36 1 267 4921, +36 1 318 7159

KETTLER FITNESZGÉP SZAKÜZLET

1173 BUDAPEST, CSOMAFALVA UTCA 2. A/33-34.
TEL: +36 1 426 1126

PROFESSZIONÁLIS FITNESZGÉP BEMUTATÓTEREM

1173 BUDAPEST, CSOMAFALVA UTCA 2. A/35.
TEL: +36 1 200 4451

Hogyan válasszon futópadot?

Nautilus T626 futópad

A mostani fitneszgép piac már hatalmas választékot kínál az olcsóbb pár 10 ezer forintos futópadoktól egészen a több 100 ezres gépekig, más más márkával  ellátva. Aláírjuk, hogy valóban roppant nehéz kiválasztani a legmegfelelőbb futópadot.

 • Ki tudja, hogy melyik a legjobb? 
 • Melyik az, ami éppen nekem kell? 
 • Melyik éri meg a legjobban?
 • Melyik fogja a legtovább bírni a strapát?

Mindenképpen fontos kihangsúlyozni, hogy a drágább gépek nem minden esetben tartósabbak és kopásállóbbak, mint az olcsóbb társaik. Ezért is ajánljuk, hogy az lenti szempontokat vegye figyelembe vásárlás előtt.

Mindenki szeretné, ha a futógépe a legfelszereltebb legyen, de első körben el kell döntenie, hogy mi az Ön edzésének a célja:

 • Ha fogyni szeretne, akkor hosszabb távra kell keresnie gépet.
 • Ha erősíteni, és nagyobb tempóval futni, akkor strapabíró, ízületkímélő gépet kell választania.
 • Ha csak futni szeretnénk szabadidejében, akkor valahol a kettő előző között kell megtalálnia az arany középutat.

Olvassa el az alábbi támpontokat, ami segít a választásban. Ha ezek után is marad Önben még megválaszolatlan kérdés, akkor kollégáink mindig készségesen segítenek telefonon, emailben vagy személyesen is.

8 + 1 szempont futópad vásárlás előtt:

 

 1. A futópad teljesítménye (LE)
 2. Futófelület mérete
 3. Maximális sebesség
 4. Dőlésszög állíthatóség
 5. Ízületkímélő rendszerrel rendelkezik -e
 6. Edzésprogramok
 7. Maximális terhelhetőség (kg)
 8. Biztonsági rendszer

+1 Összecsukható -e, ha helyhiánnyal küzdünk.

1. Futópad teljesítménye

A futópad szalagját egy elektromotor hajtja, amely teljesítményét lóerőben szokták meghatározni.

Minél nagyobb teljesítményű gépet választunk, annál erőteljesebb futásteljesítménnyel tudjuk a futópadot használni, persze ez a leadott teljesítmény függ attól is, milyen súllyal rendelkezünk, amit a maximális terhelhetőségnél még ki fogunk emelni.

Általában ha csak gyors sétálásra használjuk a gépet, akkor elég egy csupán egy 2 lóerős motor számunkra, de ha kocogni vagy futni szeretnénk, akkor a 3 lóerős vagy annál nagyobb változatokat. Ez nem azt jelenti, hogy a 2 lóerős motorral bíró gépeken nem lehet futni –  de a futószalag húzóereje csekélyebb lesz és könnyen megrövidülhet a motor élettartama. Ezt a futógép szavatossága érdekében fontos hangsúlyoznunk.

 

2. Futófelület mérete

Itt fontos igazán a kényelem és a saját igényeink! Ha lehetséges próbáljuk ki a megvétel előtt a padot, vagy ha ez éppen nem lehetséges, érdeklődjünk a futófelület méretéről és modellezzük le magunknak, hogy mekkora is az a terület, amin majd otthon helyben futni fogunk.

Ügyeljen a futófelület hosszára!

Minél hosszabb, annál alkalmasabb gyorsabb és hosszabb távú futásra. 

Minél rövidebb, annál valószínűbb, hogy csak sétálásra használható az eszköz.

Egy átlagos futópad szélessége kb. 50 cm szokott lenni, ez jóval kevésbé befolyásoló tényező, mint a hossza, de itt is mindenki a saját számára legkényelmesebbet válassza.

A 140×50 cm-es futófelület már egy ideális méret intenzív futáshoz magasabb felhasználók számára is. 

 

3. Maximális sebesség

Az átlagos futógép 10- 15 km/óra sebességre képesek, ami hosszabb távon inkább kocogni vágyóknak ideális.

Akik komolyabb és erőteljesebb futásokat is terveznek, azoknak mindenképpen egy nagyobb teljesítményű gépre lesz szükségük, ami akár a 18 -25 km/órára képes.

 

4. Állítható dőlésszög

Az állítható dőlésszögű gépekkel is rendkívül hatékonyabbá tudjuk tenni az edzéseket. Vannak gépek manuális és elektronikus dőlésszög állítási lehetőséggel.

Minél nagyobb dőlésszögben futunk, annál intenzívebb hegymenetben történő futással kell számolnunk.

Nem minden futópadnál állítható a dőlésszög, ám ha csak egy kicsit is komolyabb céljaink vannak a futással, akkor érdemes olyat választanunk ahol állítható a dőlésszög.

treadmill-fitrun-90i (1)

5. Az ízületkímélő rendszer

Sokan nem azért nem mennek el futni, mert nem szeretnének, csupán azért mert az ízületek már nem úgy regenerálódnak, mint régebben.

Erre jó az ízületkímélő rendszer, ami mostanában már egy középkategóriás gépben is megtalálható. A futópadba épített ízületkímélő rendszer, akár 15 -40% -ot is el tud nyelni a lábunk által a földre kifejtett hatásból. 

Akik ülőmunkát végeznek, most kezdenek újra mozogni, sérülésből épülnek fel, azoknak kifejezetten ajánlott az ilyen rendszerrel ellátott gépek használata.

Sok fitneszgép gyártónak saját fejlesztésű ízületkímélő rendszere van – ilyen például a Tunturi T-Flex Comfort Plus vagy a Nautilus StrikeZone ütés- és rázkodáselnyelő, izületkímélő futófelület. 

Természetesen ez a rendszer nem váltja ki az edzés előtti alapos bemelegítést és az edzés utáni nyújtást.

 

6. Edzésprogramok

Általában minden futópad rendelkezik különböző edzésprogramokkal, amik közül kedvére az válogathat edzés céljától függően. Manapság léteznek olyan edzésprogramok is, amelyek segítenek kiválasztani az Ön számára legideálisabb mozgást. Ilyen pl. A  pulzuskontrollált edzésprogram, ahol a mellkasára erősített pulzusmérővel kalkulálja ki a gép pulzusszámát és igazítja hozzá a futás sebességét.

Edzés közben fontos csak igazán, hogy ki tudjunk kapcsolni, amiben már a modern technika is a segítségünkre siet. A legújabb gépek már kompatibilisek különböző edzés applikációkkal (például Tunturi Routes a Tunturi futópadokhoz, Explore The World a Schwinn és a Nautilus futópadokhoz), bluetooth rendszerrel, hogy össze tudjuk kapcsolni okosóránkkal vagy a tabletünkkel. Így ötvözve a multimédiás szórakozást az egészséges mozgással.

Futópad applikáció

7. Maximális terhelhetőség

Minden futópadnak van egy maximális felhasználói terhelhetősége, amivel optimálisan tudja biztosítani a normál futásteljesítményt. Ezt a motor teljesítménye és a futópad strapabírósága határozza meg.

Ajánlott a saját súlyunknál +10 kg al nagyobb maximális terhelhetőségű gépet választanunk, így akadályok nélkül használhatjuk a gépet otthon.

 

8. Biztonsági rendszer

Mindannyian láttunk már futópad balesetet, amikor a futás közben kiszalad az ember lába alól a talaj. Az biztos, hogy ez egy elég balesetveszélyes mutatvány. Ezért olyan futópadot válasszon, melyen van egy Start – Stop gomb vagy biztonsági kulcs, ami azonnal működésbe lép probléma esetén és azonnal leáll a futópad. A kulcsot a derekunkra tudjuk erősíteni és ha elesünk, a kulcs kihúzódik, így a rendszer ugyancsak leáll azonnal.

Fitrun 90 futópad biztonságikulcs

+1. Helytakarékosság

A ma forgalomban lévő otthoni futópadok futófelülete mind felhajtható, így ténylegesen kis helyen elférnek a fal mellett teret adva más használati tárgyainknak. Összecsukásnál sem kell nagy erőt kifejtenünk, mivel sok esetben a hidraulikus karok elvégzik helyettünk a munkát. Ha mozgatni szeretnénk, mindenképp ügyeljünk arra, hogy legyenek rajta kerekek, amikkel kényelmesen tudjuk mozgatni a futópadot a házban.

Összecsukható futópad

Írjon nekünk

Előrendelés

A fitness-index.hu sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében.