Több, mint 25 éve irányadó a fitneszben –  Látogasson el szaküzleteinkbe

OTTHONI FITNESZGÉP SZAKÜZLET
1085 BUDAPEST, JÓZSEF KÖRÚT 83.
TEL.: +36 1 267 4921, +36 1 318 7159

Kettler fitneszgép szaküzlet 1173 Budapest, Csomafalva utca 2. A/33-34. Tel.: +36 1 426 1126

PROFESSZIONÁLIS FITNESZGÉP BEMUTATÓTEREM
1173 BUDAPEST, PESTI ÚT 237. A/35.
TEL.: +36 1 200 4451, +36 1 426 1126

Hogyan válassz szobabiciklit?

Hogyan válassz szobabiciklit otthonra?

Megismerheted, hogy milyen adatokat kell figyelembe venned szobakerékpár választásnál. Mágnesfékes, szalagfékes legyen a bicikli? mekkora legyen a lendkereke? Mivel javarészt webshopokban válogathatsz szobakerékpárak közül, melyeket nem minden esetben tudsz megtekinteni fizikai boltban így nem árt, ha kicsit otthonosan mozogsz a szavak jelentésében. Miért? Mert ezek a paraméterek alapján tudod kiválasztani, hogy melyik szobakerékpár a legmegfelelőbb számodra, ezek az adatok határozzák meg a termékek értékét.

Egy otthoni szobabicikli esetében az alábbi adatokat kell áttanulmányoznod:

 • fékrendszer (mágnesfék vs. szalagfék)
 • lendkerék tömege
 • energiaellátás (manuális vs. hálózati csatlakozás)
 • teherbírás
 • állíthatóság
 • edzésprogramok

 

 1. Fékrendszer

Ma már többnyire mágnesfékes szobakerékpárokkal találkozhatunk a piacon, de van még egy-kettő szalagfékes szobabicikli is elvétve.

 

Mi a különbség a kettő között?

 

Szalagfék: súrlódási elven működik. Egy forgó tárcsára feszített szalag állítja elő a fékerőt. Minél jobban ráhúzódik a szalag a tárcsára, annál nehezebb a hajtás. Hátránya, hogy gyakran akadozást vehetünk észre hatás közben, így ez a fékrendszer az ízületeknek nem mindig kedvez.

 

Mágnesfék: a modern szobakerékpárok ellenállása a mágnes fék. A kerékpár ellenállását egy a lendkerékhez közeledő-távolodó mágnes adja. Ebből adódik, hogy minél közelebb van a mágnes a lendkerékhez, annál nehezebb tekerni a szobabiciklit. Mindig folyamatos hajtást biztosít és nincs karbantartási igénye.

 

 1. Lendkerék tömege

Minden szobakerékpárban van egy lendkerék. Minél nagyobb a lendkerék tömege, annál egyenletesebb, folyamatosabb a hatás, ezzel pedig ízületkímélőbb is.

 

 1. Manuális vs. árammal működő

A szobakerékpár manuálisan vagy hálózatra csatlakoztatva, árammal működik. A manuális szobakerékpárok ellenállását általában egy a kijelző alatti tekerővel/fogantyúval lehet. Ebben az esetben a kijelző elemmel működik. Az árammal működő szobabiciklik adapterét konnektorba kell csatlakoztatni. Az ellenállás és a programok is a kijelzőn állíthatóak.

 

 1. Teherbírás

Mindig vedd figyelembe, hogy mi a maximális teherbírása a kiszemelt szobakerékpárnak.

 

 1. Állíthatóság

Fontos, hogy a szobakerékpár a felhasználó(k)hoz legyen igazítva, hogy kényelmesen lehessen használni. A szobabiciklik legtöbbjének állítható a kormánya, az ülés függőlegesen és vízszintesen is.

 

 1. Edzésprogramok

Minden szobakerékpár különböző edzésprogramokkal rendelkezik. Állóképesség javító, kalóriaégető, izomfejlesztő, illetve a magasabb kategóriába tartozó modellek pulzusvezérelt programmal is rendelkezik. A pulzusvezérelt program esetében a szobabicikli a beállított pulzusértékhez viszonyítva (pl.: 140 bpm) változtatja az ellenállását. Ezáltal a kerékpározás teljes ideje alatt a megfelelő pulzustartományban maradhat szívverésed.

 

Írjon nekünk

Előrendelés

A fitness-index.hu sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében.