Hajdina

A hajdina - kálium- és kalciumtartalmából adódóan - kiváló izom- és csonterősítő. Az Ázsiában őshonos hajdina- a közhiedelemmel ellentétben- nem a gabonák népes családjába tartozik, hanem egy fűféleség termése.

A középkorban a szegények eledelének számított, majd a búza és a burgonya térhódításával szinte teljesen feledésbe merült. Csak az utóbbi évtizedekben kezdték újra felfedezni, elsősorban jelentős P-vitamin-tartalma miatt.

A P-vitamin mint bioflavonoid, azaz a C-vitamin kísérője antioxidáns hatást fejt ki, így fontos szerepet játszik a rák elleni küzdelemben. (Feltételezhető, hogy P-vitamin-hiány esetén a C-vitamin sem tud tökéletesen felszívódni.) Emellett csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, erősíti a hajszálereket, és megakadályozza, hogy a vérlemezkék, azaz a trombociták az érfalhoz tapadjanak. Mindemellett az öregedési folyamatokat is késlelteti.

A hajdina a benne ugyancsak jelentős mennyiségben fellelhető magnéziumnak köszönhetően is hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójához. Kálium- és kalciumtartalmából adódóan kiváló izom- és csonterősítő. Több kísérlet során bizonyosságot nyert, hogy optimális tápanyag-kombinációjából adódóan a vércukorszintet is csökkenti. Rosttartalma okán növeli a bélperisztaltikát. Magas fűtőértéke miatt az őszi-téli hónapokban különösen javallott a fogyasztása.

Felhasználási lehetőségek

Annak idején a legkülönbözőbb módokon készítették el, némi változatosságot csempészve az egyébként meglehetősen egyhangú menübe. Így nincs más dolgunk, mint feleleveníteni és valamelyest "aktualizálni" a már meglévő recepteket. A hajdina levesbetétként vagy köretként éppúgy beválik, mint egytálételek alapanyagaként, de például édesség is süthető-főzhető belőle.

Kétszeres mennyiségű vízben nagyjából 20 perc alatt fő meg, ám ezt az időt is lerövidíthetjük, ha előzőleg beáztatjuk. Karakteresebb lesz az íze, ha először kevés olajon és hagymán megpirítjuk, és csak ezután öntjük fel vízzel. Jól illenek hozzá a zöldfűszerek, elsősorban a bazsalikom és a majoránna.

Egyszerű hajdinareceptek

Pásztortarhonya hajdinából

Hozzávalók:
-250 g hajdina
-500 g burgonya
-1 közepes fej hagyma
-1 evőkanál olívaolaj
-ízlés szerint fűszerek, úgymint pirospaprika, őrölt feketebors, bazsalikom, majoránna, esetleg kevés ételízesítő
-tengeri só

A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra, helyezzük edénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje (így elkerülhetjük, hogy megfeketedjen), majd tegyük félre! A hagymát vágjuk apróra, és dinszteljük üvegesre az olívaolajon! Tegyük hozzá a hajdinát, néhány keverés erejéig pároljuk tovább őket együtt, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel! Tegyük bele a fűszereket és a tengeri sót! Öntsük le a vizet a krumpliról, és adjuk hozzá azt is! Az egészet főzzük puhára! Ízletes, egészséges egytálételt kapunk.

Hajdinás vitaminbomba

Hozzávalók:
-250 g hajdina
-1 evőkanál olívaolaj
-10 dkg napraforgómag vagy durvára vágott dió
-ízlés szerint néhány evőkanál méz vagy zacskónyi, éjszakára beáztatott mazsola (levével együtt)
-fahéj
-tengeri só
500 g gyümölcs vegyesen (legjobb a friss idénygyümölcsök kombinációja, de mélyhűtött vagy déligyümölcsök is megfelelnek a célnak)

A hajdinát épp csak pirítsuk meg az olívaolajon, majd öntsünk rá fél liter vizet! Édesítsük a mézzel vagy az éjszakára beáztatott mazsolával (utóbbi esetben a mazsola levét is öntsük hozzá)! Szórjunk bele ízlés szerinti mennyiségben fahéjat, valamint kevés tengeri sót! Amíg fő, vágjuk apróra a gyümölcsöket, majd keverjük őket a kész hajdinába! A tetejére szórjunk zsiradék nélkül megpirított napraforgómagot vagy durvára vágott diót!

Az Ideál magazin cikke nyomán

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban